lördag 28 september 2013

Regn och motvind

Vår bästa kompis azoriska högtrycket fick nog av vardagslunket för ett par dagar sedan och gav sig av på semester. I vanliga fall ligger hon stilla en bit ut på atlanten för att ge oss sol och nordlig medvind och puffar upp alla obehagliga lågtryck som närmar från Amerika upp mot Skottland. Men i september månad händer det ibland att hon åker iväg en sväng för att roa sig (snarare upplösas) och då passar dessa lömska lågtryck på att gotta sig här nere i värmen och ge sydlig kuling och regn som tack. Det är just detta som har hänt så sedan i tisdags har vi legat inne i staden Vigo.

Vigo är en gammal hamnstad, stor som Göteborg ungefär, och ligger i den sydligaste och sista rian, en liten bit norr om den portugisiska gränsen. Staden har en kommersiell hamn, en stor fiskhamn, en  f d skeppsindustri, en betydande bilindustri och en vacker kust - som Göteborg ungefär. Efter dessa dagars blåsande och regnande är jag i princip övertygad om att Vigo är Spaniens Göteborg, det känns lite hemma helt enkelt. Dagarna här har gått fort, när det inte har regnat har vi tittat på staden och när det har regnat har vi antingen varit i båten och myst eller gått runt i ett köpcenter och fönstershoppat. Det ligger ett helt gäng med andra skandinaviska långseglare här som liksom oss väntar på bättre vindar så vi är inte i något akut behov av extern social stimulans.

I morgon skall det komma en liten paus i blåsandet så då byter vi stad till Baiona som ligger två timmar åt sydväst. Vi får gå så fort solen går upp för att hinna dit innan den nya vinden börjar så nu är det dags att sova.

Gustav badar i sittbrunnen.

1 kommentar:

  1. Det ser varmt ut i alla fall. Bra att Gustav fått ordentliga skor så han kan promenera omkring. Vi har haft flera frostnätter och båtarna är på land. Har ni kommit vidare?

    SvaraRadera