söndag 1 september 2013

Biscaya nästa

Vi kom fram hit till Fowey sent i tisdags kväll efter en lång dag på havet. Den första biten från Weymouth var lite krånglig på grund av starka krockande strömmar strax söder om den halvö som Weymouth och Portland ligger på. På båda sidor om halvön går en stark södergående ström som precis vid halvöns spets möter den starka väst/östgående strömmen. Det skapar ett område som kallas för "Portland race" med mycket oroligt vatten, strömmar upp emot tio knop och stora vågor. Även de lokala fiskarna (alltså yrkesmännen, ej undervattensdjuren) undviker området och efter att en tvåtandad brittisk gammal sjöbuse varnat oss för området även i lugna vindar bestämde vi oss för att undvika det. För att ta sig förbi fanns två alternativ: att slicka kusten på ett hundratals meters avstånd eller ett göra en stor båge öster om hela alltet. Den inre vägen var cirka två timmar snabbare men vi hade varit tvungna att göra den i mörker kl 03 för att få rätt tidvatten med oss. Enligt uppgift skulle det ligga mängder med hummertinor i området och utan ljus hade det varit omöjligt att undvika att köra på dem. När Maria berättade om en båt från hennes förra resa som körde på en hummertina och bröt av rodret så kände jag, klok som jag är, att den där tvåtimmarsomvägen kanske ändå inte var så dum. Vi tog helt enkelt sovmorgon till kl 04.30 och gick med det första gryningsljuset ut från Weymouth.

Dagen bjöd som vanligt på både stiltje och frisk vind. Vi har märkt att det engelska MET Office (vädertjänsten) ofta sjöväderprognosen "cyclonic". Det betyder att det kan blåsa från vilket håll som helst, mellan 0-10 m/s. Kanske är det en sommarjobbare på väderkontoret som gör det lätt för sig. Denna dag hade denna i alla fall rätt, vi hade alla vindstyrkor och vindriktningar, kryddat med dimma och åska. Jag roade mig med att studera åskmolnen på radarn och vi lyckades (med i mina ögon ren skicklighet) undvika de värsta åskbyarna.

Strax efter det blivit mörkt puttrade vi upp på floden i Fowey där Emelie och Alan (Marias barndomskompis och hennes brittiske segelmakare) mötte oss. Först försökte vi hitta en ledig gästboj i bäckmörkret men gav snabbt upp och lade oss för natten på byns enda pontonbrygga med en stor upplyst skylt som sade max två timmars tilläggning. Tidigt dagen efter kom hamnvakten och hälsade oss välkomna, som tur var tyckte även han att det var en bra idé att lägga sig där och invänta dagsljuset innan vi gav oss in och snurrade bland alla bojade båtar. Vi flyttat ut båten till en gästplats, packade ihop några väskor och flyttade i land. Vi bor nu hemma hos Emelie och Alan och njuter av huslyxen medan de jobbar på dagarna. Under dagarna här har vi strosat runt, tittat på kor, druckit cream tea, fixat på båten och bara tagit det lugnt. Gustav har krypit runt på golvet och olika gräsmattor och tittat på alla människor.

Ikväll kommer Marias seglingssugna pappa Anders för att segla med ner till Spanien. Det skall bli roligt och skönt att få en person till som kan avlasta. Vi har väl insett att just nu är det lite för tungt för oss två ensamma att segla mer än ett dygn i sträck. Båten behöver 24 timmars tillsyn och Gustav behöver i princip 24 timmars tillsyn, vilket med oss två ensamma inte lämnar så mycket tid över till sömn. Nu har vi skapat ett vaktsystem med dubbla fyratimmarsvakter, en för båten och en för Gustav. Skall bli skoj att se hur det fungerar.

Från Fowey har vi två alternativa rutter ner till Spanien. Antigen kan vi segla direkt dit, väster om Frankrikes nordvästspets och ön Ushant samt utanför trafiksepareringen för handelsfartyg där utanför. Det är ca 450 sjömil eller knappt fyra dygn. Alternativ två är att gå genom sundet Chenal du Four innanför Ushant och göra ett kortare stopp någonstans utanför Brest. Fördelen är att vi kan få en säkrare väderprognos och göra det sista hoppet ner till Spanien ett dygn kortare. Nackdelen är att det tar lite längre tid. Vi har bestämt oss för en kompromiss: ta innervägen, hoppas på att få mobiltäckning så att vi kan ladda ner det senaste vädret och sedan fortsätta utan landhugg i Frankrike om vädret ser bra ut. Hur som helst ger vi oss iväg i morgon (måndag) eftermiddag så att vi kommer lagom till medströmmen genom Chenal du Four.

Nu skall vi packa ihop oss och flytta ut till båten igen. Ikväll blir det avskedsmiddag i sittbrunnen med Foweyborna.

Gustav på plats i sin stol under sprayhooden

Slappsegling

Cornwallig glassbil

Koalaungen

Sjömanskostym  

Cream tea med Emelies arbetskamrater på Fowey House

1 kommentar:

  1. Hej Maria, Erik & Gustav! Så kul att ni har kommit iväg på ert "lilla" seglaräventyr!! Jag kan inte fatta att er lille seglarkille har blivit så stor!!! Tiden flyger iväg så ni gör helt rätt i att njuta av sonen och seglingen!
    Tusen tack för boken Maria! Trist att jag missade er när ni kom in på jobb! Vi har läst den nu både min man och jag. Superbra och rolig!! Lycka till på resan! Jag kommer att följa er här med spänning! Kram Annette Mörk

    SvaraRadera