onsdag 11 september 2013

Segla? med Gustav

Som Erik skrev i förra inlägget gick seglatsen över Biscaya bara bra. Det var skönt att pappa var med och delade på nätterna med Erik så att jag "bara" hade Gustav-vakt då. Gustav verkar nämligen inte tycka att längre guppiga seglatser är speciellt kul. Ur hans perspektiv är det nog mest irriterande att båten kränger och slamrar vare sig han ska sova eller träna på att stå. Med akterlig vind rullar det en del, så när Gustav försökte hitta ett skönt sovläge, vilket han gör ganska grundligt nu för tiden, hamnade han ibland fel så att vågorna lyckades välta över honom på rygg och då låg han där som en sköldpadda och ropade på hjälp. Ibland funkade det att muta honom med bröstet, men ibland dög inte det utan han ville rulla ihop sig till en liten boll uppe på mig eller på min kudde. Ofta fann jag mig liggandes på tvären i vår akterkoj, som är smalare än jag är lång (eller kort), en arm om Gustav, en arm i skrovsidan och böjda ben med fötterna i skottet mitt emot för att hålla balans. Hur bra tror ni jag sov? Sen har Erik och pappa mage att gnälla om dålig sömn när allt de behöver göra är lägga sig till rätta och blunda. Dessutom snarkade pappa så högt att han inte märkte när Gustav skrek och påstod därför att vi två bara sov hela nätterna.

På dagtid delade Erik och jag på Gustav-vakterna och båtvakterna, några gånger lyckades jag få en hel fyratimmars båtvakt vilket var fantastiskt skönt. Att segla och känna hur vinden trycker båten framåt är fortfarande fantastiskt. Men, med Gustav ombord har det infunnit sig en baksida. Så fort båten kränger och tar fart funderar jag några sekunder på om Gustav kommer bli störd och irriterad av att han tappar fotfästet. Inte nog med det så får jag numera dåligt samvete efter en längre stunds lugn i sittbrunnen eftersom jag vet att Erik då är där nere med en gnällig Gustav, han är precis som de flesta åttamånaders bäbisar ganska mammig när något är fel. Förr handlade det om fyra timmars vaksamhet följt av fyra timmars ledighet, nu är det mer en fråga om vakt dygnet runt. Fast jag antar att det hade varit ungefär likadant om någon av oss hade varit ensam hemma med honom medan den andra arbetade. Vi har inte fått ett barn som gillar att sitta still och pilla, han är alltså ingen trollunge utan uppenbarligen vår.

Hur som helst, efter närmre fyra dagar på havet var både Erik och jag ganska uppgivna och ifrågasatte båda två om vi verkligen vill ta oss till Kanarieöarna. Är de jobbiga dygnen värda det vi vinner i sydlighet (varmare dygnstemperatur)? Eller är det kanske lika skönt att övervintra på någon liten flod i södra Spanien? Då behöver vi inte heller oroa oss för den längre seglatsen norrut på våren. Redan två dagar senare började vi försiktigt dryfta frågan igen. Nu lite hoppfullare. Gustav blir ju äldre och kanske klokare, dvs. börjar gilla att segla. Vi är envisa båda två och tycker om att fortsätta vidare hur mycket vi än försöker övertala oss själva att vi vill göra inget. Vi får se. Än så länge väntar vi med beslutet och låter det jobbiga med Biscayadygnen blekna i våra minnen.

Efter en skön lördag i La Coruna med mysigt ölfestivalhäng på ett litet torg omgivet av höga lönnar åkte pappa hem tidigt i söndags. Vi såg att vinden skulle vara svag de kommande två dagarna men därefter starkt så vi valde att glida vidare mot billigare marinor och ankringsvikar (32€ natten i Marina Coruna). Första natten spenderade vi ankrade i Corme, vi gick aldrig i land utan fortsatte dagen därpå till Camarinas där vi fortfarande är (18€ natten med wi-fi). Camarinas är en sömnig liten fiskeby, med några matinrättningar längs strandpromenaden och några små butiker utspridda på måfå bland husen. Precis vad som behövs när man är inblåst i Spanien. Erik har redan hittat ett stamställe för sin morgonkaffe, den kostar 1 peng. Vi har också börjat på en gloslista med ord som vi träffat på, hittills på listan finns; mantequilla (smör), sobre (kuvär), el sello (frimärket), el viento (vinden), acceite (olja), la bomba (pumpen). Gissa vad vi har letat efter?

En ny och en ung styrman i Fowey

Fiskebåtskyrkogård i Camaret sur Mer

Piren i Camaret

Lugn Biscayadag

Delfiner

Delfin

Spegelblankt på Biscaya

Delfiner och fotograf

Kvällsmys

Lekplats i La Coruna

Kul att gunga

Sen ankomstkväll


3 kommentarer:

 1. Ser himla göttigt ut, det där. Speciellt kvällsmyset skulle man ju vilja vara med på. Alternativt krulla ihop sig med Gurra.

  SvaraRadera
 2. Förstår tankarna! Oavsett vad ni gör kommer ni att en fortsatt fantastisk resa, det är jag övertygad om! Bara hojta när det behövs manskap om ni väljer Kanarieöarna eller när som helst det behövs lite barnvakt;-) Ta hand om er! Kram kram kram
  FirstMate Sofia

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul att se att "en kulen natt" tröjan används! Svårt att inte längta till ledighet och söderut när man ser alla bilder.

  SvaraRadera