söndag 11 augusti 2013

Vi tuffar på

Det är på något vis skönt att se att det blåser stark sydvästvind ute på Nordsjön nu när vi är inne i de holländska kanalerna. I rätt vindar hade det gått snabbare att gå utanför kusten men jämfört med rak motvind som vi hade haft där ute så är det mest effektivt att tuffa på bland kossorna här inne. Dessutom är det ganska mysigt. Kanalerna är ofta högre belägna än landet runt omkring så man sitter liksom och tittar ner på omgivningarna. Som att åka långfärdsbuss ungefär när man kommer upp litegrand och kan se över alla bilar, fast utan reseledare då. Istället för ett fällbart säte har man en hel sittbrunn och när man är hungrig så kan man laga sig lite mat. Igårkväll skulle vi inviga vår nya gasolgrill som vi monterar i aktern men när allt var förberett och vi skulle tända insåg vi att vi köpt fel typ av gasolflaska. Igen. Vi har nu två små gasolflaskor som vi inte kan använda. Nästa gång tar vi med regulatorn till gasolaffären så att det inte kan bli fel.

Idag när Maria och Gustav låg och vilade körde jag på grund. Från full fart i runt sex knop till stillastående på en halv båtlängd. Det kanske låter dramatiskt men det är så det fungerar här. Kanalerna skall vara ca två meter djupa men här och där finns små lömska sandbankar som flyttar runt. Just i detta fallet gick jag i ett parti som var väl utbojat (dessutom var jag på rätt sida bojarna) men det hjälpte inte; plötsligt var det bara en och en halv meter djupt och vi stod som sagt stilla. Bara att köra lite framåt och lite bakåt och plötsligt säger det "slurp" (om man haft en sonar att lyssna i) och man lossar ur leran. När vi gick kanalerna med "Cantare" för fyra år sedan blev vi lite nervösa första gången det hände men nu orkade Maria inte ens komma upp och kolla läget.

Nu ligger vi i en liten by som heter Dokkum placerat mitt emellan Nordsjön och IJsselmeer. Ikväll myser vi i båten och i morgon hade vi tänkt gå upp och äta frukost någonstans i byn innan vi tuffar på västerut. Förhoppningsvis tar vi oss förbi Leeuwarden och kanske hela vägen ner till Lemmer vid IJsselmeer.

PS. Vi har nu fixat så att alla kan kommentera på inläggen (utan att ha något konto).

G övar sig att stå mot rattpiedestalen


Seglarmössan på

Glada kossor
Utsikt från sittbrunnen


Skönt med skyltar så man inte åker fel

Jag försöker vara pedagogisk men G vill inte öppna munnen
Frugan göttar

2 kommentarer:

  1. Hej
    Härligt att läsa och se era bilder, blir väldig sugen på att segla iväg!
    /Tobias

    SvaraRadera
  2. Om jag hade varit reseledare hade jag kokat korv till dig när du blev hungrig, hade också lagt en filt på dig när du blev sömnig. / Marcus

    SvaraRadera