lördag 3 augusti 2013

Full fart och fluganfall

Sedan vi lämnade Malmö och Sverige i torsdags har vi letat oss ner till Bagenkop på sydspetsen av Langeland i Danmark. Vår första plan i torsdags att stanna i Rödvig strax söder om Köpenhamn ändrades direkt, det var helt enkelt för härligt att vara på väg. Trots motvind och motström stånkade vi oss in i Bögeströmmen och ankrade utanför Kalvehave precis när det blev mörkt. Det var lite halvspännande på slutet när det började skymma och bli allt svårare att se nästa prick i den grunda farleden, men det gick bra. Vi sov gott och fick fem (!) timmar sammanhängande sömn utan att Gustav vaknade, vilket är lite av ett rekord och hände typ i april senast. Han verkar gilla båten och gungandet.

Pigga och glada gick vi upp tidigt på fredagen, drog upp ankaret och fortsatte västerut genom strömmen. Första timmarna blev det motor men när vi gått under den sista bron kunde vi rulla ut seglen och slöra i solen i 5-6 knop. Så skönt! Det var precis sådär idylliskt som vi hade tänkt oss hela resan och vi såg ett par härliga timmar framför oss ut mot Langeland. Det fick tyvärr ett abrupt slut när helvetet brakade loss från ovan. Inte vind. Inte åska. Inte regn. FLUGOR! Hundratals vidrigt slöa gulsvarta äckliga danska flugor började svärma runt båten och oss. En av oss fick lyxen att rymma in i båten med Gustav men den av oss som var tvungen att stå ute och styra höll på att bli tokig. Flugorna var i huvudsak av den där geting-imitations-typen med lite inslag av nyckelpigor. Dessutom hade en vanlig/farlig geting hängt med kalaset för att ge lite extra spänning så man kunde inte slå helt vilt omkring sig. Allt detta hände när vi skulle korsa Stora Bält fullt med båtar att väja för. Vi byttes av där ute för att stå ut och kom till slut in i hamn där vi gjorde en snabb och ganska ful tilläggning, flydde ner i båten och väntade tills flugorna lämnat vår sittbrunn. Usch. På kvällen blev det sedan en promenad i den lilla byn Spodsbjerg. Erik tog årets första bad i havet för att skrubba bort lite flugkadaver.

I morse gick vi vidare söderut genom Stora Bält. Vi hade först tänkt gå hela vägen ner till Holtenau för att slussa in oss i Kielkanalen men motvind och motström (3 knop) gjorde att vi ändrade planerna och gick som sagt till Bagenkop istället. Tanken är att vi går ner till Tyskland i morgon istället, ca 30 Nm.

Trots fluganfallet har vi det härligt här i båten. Gustav är glad hela tiden och övar sig på att stå upp och gå längs soffkanten i salongen. Vågorna verkar inte störa honom det minsta, han ser dem snarare som en extra krydda i sin balansträning. Nu skall vi sova, godnatt på er där hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar