fredag 29 november 2013

Stanna? Segla?

Vi stannar väl här på Madeira en vecka till, eller två. Eller ska vi åka i morgon? Ska vi åka idag? Hur var det nu med vinden, var det mycket motvind? 

Vi velar fram och tillbaka. Ena stunden övertalar vi oss själva att det finns ett litet väderfönster som gör det möjligt att köra motor mot vinden till Kanarieöarna. Nästa stund så tittar vi på väderprognosen igen och inser att luckan blivit mindre, nästan obefintlig. I dag bunkrade vi frukt, yoghurt och bröd. Planerade vilken mat vi skulle laga och checkade ut ur hamnen för att kunna segla i morgon. Men sen när vi kom hem till Fria och kollade vädret igen såg det helt annorlunda ut. Det finns ett envist lågtryck väster om oss som åker lite hit och dit men ändå är kvar på ungefär samma plats. Vilket leder till sydliga vindar här, motvind alltså. Ibland svagare, ibland starkare. 

Vår filosofi är egentligen; att inte gå mot vinden, inte segla bidevind och inte ge oss ut i friska vindar. Trots det så börjar vi bli sugna på att komma ut på havet och möta våra norska kompisbåtar på Kanarieöarna innan de seglar vidare. Därför var besvikelsen stor när vi insåg att det vore dumt att gå i morgon. Som tur var kom våra nya grannar här i Funchal, den finska båten Helene, med hemmagjord glögg och pepparkakor precis när vi tagit beslutet att stanna. Gott och trevligt med sällskap, det muntrade upp oss. 

Det kanske blir så att vi får baka lussekatter och annat julgodis här och sen segla ner till Teneriffa lagom till mina (Marias) föräldrars ankomst den 19 dec. Gustav bryr sig ändå inte. Bara han får dricka smoothie ur våra riktiga glas, hålla i gaffeln själv och allmänt göra som han vill är han nöjd. Vi får se, i morgon ändrar vi oss nog igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar