fredag 8 november 2013

Porto Santo

I förrgår kväll kom vi fram till Porto Santo efter strax över tre dygn till havs. Atlanten var nästan helt lugn hela vägen med små dyningar och ingen vind. Väderrapporten innan vi åkte sade lite vind, i verkligheten kunde vi bara segla runt tio av de åttio timmarna. En bit på väg upptäckte vi att vi förmodligen blivit lurade av tankmätaren och inte hade så mycket diesel som vi räknat med. Vi skruvade upp inspektionshålet till tanken och började mäta och räkna: det skulle inte räcka. Vi hade en dunk kvar med fem liter diesel men den sparade vi för att kunna köra sista biten in hamnen. När solen gick upp sista dagen hade tankmätarnålen lagt sig bekvämt till ro i botten och vi började slå vad om när motorn skulle dö. Tänkte att vi får ligga här med Porto Santo i sikte och guppa tills vinden kom igen. Väderrapporten sade att högtrycket parkerat över Madeira och det var därför det inte fanns någon vind. Eller? Kom det en liten bris? Minsann. Vi kunde segla, till en början i två knop, därefter i tre knop och efter några timmar forsade vi fram i fyra knop. Vi räknade distansen kvar och när vi insåg att vi var inom räckvidd startade vi motorn och körde i hamn precis när solen gick ner. Det blev skumpa och tonfisk (som vi precis dragit upp) till middag, sedan sov vi sött alla fem. 


3 kommentarer:

 1. Hur har ni det i solen och värmen? Det kan ju vara jobbigt ibland. Här har vi inga sådana problem. Såg solen glimta fram en gång - igår tror jag att det var.

  SvaraRadera
 2. Det händer inte något på er sida, vad gör ni? Här har vi haft första ishalkan

  SvaraRadera
 3. Skönt att ni tog er över utan för mycket gung! Blir det många dagar på fast mark nu? Springer Gustav än? Idag envisades Axel med att ha solglasögon på sig till förskolan. Lite optimistiskt i Göteborg i November. Alfred tränar julsånger för fullt inför lucia. Hoppas att ni har det skönt!
  Kram från syrran/svägerskan/fastern den äldre

  SvaraRadera