söndag 24 november 2013

Ovanlig lösning på vanligt problem

Här på båten sker märkliga saker.

Del 1: Avskedsgrillning
Igår eftermiddag flög Catrine och Jonathan hem till kylan efter fyra trevliga veckor ombord. De hoppade på i Lissabon och seglade med oss till Porto Santo och till Funchal, där vi har legat i tio dagar nu. Innan de åkte hem passade vi på att bada på havsbadet en kort promenad öster om hamnen för att sedan avsluta med grillning i sittbrunnen. Medan gästerna packade ihop sina saker gick Maria, Gustav och jag till Funchals fiskmarknad för att se om där fanns något roligt att slänga på grillen. Vi hade egentligen siktet inställt på sardiner, men när vi gick förbi ett bord och såg en stor (som en tonfisk) vit fisk blev vi intresserade. Försäljaren talade om för oss att det var svärdfisk och eftersom jag aldrig ätit det så köpte vi ett kilo. Kotletten såg riktigt fin ut, helt fast och inga ben förutom själva ryggraden. På vägen hem köpte vi också lite sötpotatis (som är lite av Madeiras grej) som vi kokte och stekte i ugnen. Den nygrillade svärdfisken smakade magiskt! Det är den godaste bit fisk jag någonsin ätit, både jag och Maria hade fått för oss att svärdfisk var lite torrt och inte alls så fett och smakrikt som denna underbara bit fisk. Var det inte så?

Del 2: Toalettproblem
De flesta som seglar har stött på problem med saltvattenspolade toaletter. Någon slags kemisk reaktion sker mellan saltet och avskrädet (största storasyrran: vad?) vilket leder till olika problem. Ett av problemen (kalkpropp i toaslangen) råkade vi ut för i Spanien. Ett annat problem är att det sätter sig någon slags avlagring inne i själva toalettpumpen som gör att pumpen blir trög och att det gnisslar förfärligt när man spolar. Det finns vad vi känner till två sätt att lösa detta problem. Det ordentliga är att skruva isär pumpen (och släppa ut allt tänkbart äckel som där kan finnas) för att byta eller rengöra ett par o-ringar. Alternativ två är att då och då hälla en bit matolja i toaletten och ta två pumptag; vips funkar toaletten ett par dagar till. Ni kanske anar vilket av de två alternativen vi två äckelmagar har använt oss av (även om jag tycker att Maria borde vara van vid toalettfixande efter denna incident).

Del 3: Fiskfuffens
I morse visade det sig med all önskvärd tydlighet att den otroligt goda fisk vi ätit inte var svärdfisk utan escolar. Hur vi efter en del googlande kom på detta kan ni läsa om här. Vid närmare eftertanke kommer vi ihåg att fiskskinnet var prickigt och inte enfärgat som det skulle vart om det var en riktig svärdfisk.

Del 4: Gnisselfritt
Tack vare den märkliga effekt som escolarkonsumption ger gnisslar vår toalett inte längre.

Epilog
Gustav åt mycket lite fisk och blev inte drabbad, av oss andra fyra klarade sig två med lindriga/tillräckliga symptom och två helt utan. Skulle jag äta escolar igen? Det var sjukt gott, så kanske.

2 kommentarer:

 1. Vart bär det av nu?
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev La Palma, vi bestämde oss i sista minuten =)

   Radera