söndag 20 juli 2014

Susar hem

Vi seglar norrut med Svinbådan i sikte. I morse lämnade vi Malmö och har haft en kanonsegling. Mellan 5 och 7,5 knop, medström det är fint det. Monitor har styrt större delen, men den byiga vinden är inte så lätt att hantera för henne när vi samtidigt kräver en stabil kurs. Det är många andra som är ute och seglar. En Najad i vår storlek som vi ”kappseglade” med insåg efter ett tag att det var bäst att hålla ut lite från den vingliga Fria. Sen gav de upp och började bada istället. De har nog semester.

Snart är vi tillbaka i Höganäs där vi började vår resa för knappt ett år sen och vår ”långsemester” tar då slut. 6000 sjömil har vi seglat (och kört för motor). Året har varit väldigt bra. Seglingsdelen blev inte riktigt vad vi väntat oss och vi har inte upplevt några häftiga seglatser med stormvindar eller rekordfarter. Men å andra sidan var det också vad vi bestämde oss för, att ta det lugnt. Utmaningen har istället funnits i att sysselsätta Gustav och att aldrig ta ut sig för mycket. Efter en lång segling har vi inte kunnat sova ett dygn, det har varit vanlig dag direkt med gröt klockan åtta. Just det är också det bästa, vi har haft ett helt år av vardag ihop, hela familjen. Ingen har behövt gå till jobb eller dagis. Vi har kollat in varenda lekplats i hamnarna vi besökt, de spanska är bäst, och druckit vår latte med havsutsikt varje dag. Dessutom har vi träffat andra seglare som blivit våra vänner på vägen, vilket förgyllt vår vardag och ibland gjort den till en fest.

Nu på slutet har vårt seglingssug verkligen kommit tillbaka. Sen vi lämnade Labö har vi kunnat segla nästan hela tiden och Gustav som numera fått sjöben kan leka trots att det lutar och gungar. Det hjälper så klart att det inte finns någon Atlantdyning här (och att mormor och moster fanns med som leksällskap). Nästa långsegling blir nog i Skandinavien eller möjligtvis till Skottland, där finns det också gott om fina ankringsvikar och skyddat vatten.

I morgon ska vi hjälpa mormor och morfar att putsa på deras båt så att de kan få i henne snart. Sen tar vi en extra tur med Fria till Hallands Väderö innan det är dags att plocka upp henne och påbörja vår flytt till Göteborg. Dagis börjar 25 augusti, Erik börjar den 1 september. Jag letar jobb eller uppdrag. Någon som behöver en grafisk formgivare?

Vi hoppas att även ni som följt bloggen hemifrån har fått lite underhållning och seglingskänslor, både ni som vi känner och ni som vi inte känner. Det hade varit jättekul för oss om ni okända läsare skrev en kort hälsning i kommentarsfältet här under.


Det blir nog snart fler äventyr till havs. En gång långseglare, alltid långseglare.  

14 kommentarer:

 1. Välkomna till Sverige igen! Tack för bloggen, det har varit kul att följa äventyret ni haft, och tack för att ni visar att livet inte stannar upp för att man får barn. Att man fortfarande kan göra det man älskar och drivs av, men att man får ta det i ett tempo som funkar för alla. Ni är förebilder på det viset!

  Hoppas ni finner er tillrätta på land.

  Hälsningar Siv (Idas kompis)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Siv! Vad roligt att du följt oss och tycker att vi inspirerar, det var ju en anledning till att ha den här bloggen. Hoppas vi ses nån gång igen =)

   Radera
 2. Hej
  Visst har jag, för er okänd, följt er - med stor behållning i stort o smått. Torrsätta mitt i sommaren varför då, undrar jag som precis blivit båtlös helt??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har du blivit båtlös kan jag förstå att du undrar över vår upptagning. Vi tog upp så tidigt för att kunna koncentrera oss på att hitta bostad och vardagsrutiner. Båten har det bra på land och får nu torka ordentligt efter ett helt år i vattnet.

   Radera
 3. Många kramar till Er! Gustav är med oss i tanken var gång småtvätten hängs på den rosa klädnypsvindan <3

  SvaraRadera
 4. Jag fick precis reda på att ni var ute och långseglade så jag har sträckläst hela bloggen nu. Väldigt underhållande och spännande. Blev dessutom oerhört seglingssugen! Hör av er om ni seglar förbi Kalifornien nån gång. Tack för att ni delat med er av resan :)
  // Björn Johannesson (Eriks Chalmerskollega)

  SvaraRadera
 5. Min pappa Engelbert seglade till Karibien samma år som Cantare, han var på en båt som het Kristina II då. Hittade er blogg då och såg att den sen övergick i denna. Kul att läsa om er och det verkar som att ni haft en fin resa! Hoppas det blir fler framöver att läsa om :) //Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea! Vad roligt att höra att du följt mig så länge. Det blir säkert fler resor i framtiden, hur långa och vart är lite oklart än så länge, men längtar ut igen det gör vi redan. Hälsa din pappa!

   Radera
 6. Hej, ännu en okänd!

  Har följt er , redan från Cantare-tiden, fram till idag. Fantastisk rolig och inspirerande läsning, ser redan fram emot era kommande seglingar.

  Leif Jonsson
  Stenungsund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif! Vad roligt att du skrev här. Jag hoppas vi kan underhålla dig även i framtiden.

   Radera
 7. Hej!
  Jag har läst lite då och då med stort intresse. Vilket härligt år ni har haft! Det är roligt med folk som ni som visar att det går att segla länge och långt med barn.
  Hälsningar Nina (chalmerskompis till Helen)

  SvaraRadera
 8. Hej kul att följa er,vi träffades på kanarieöarna förra omgången med cantare nu är vi också hemma
  och väntar på nästa seglats. Bonnie af Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tommy! Vad roligt att ni följt oss. Det var inte lika många kändisar i Las Galletas den här gången. Har ni några planer på gång? Det hade varit kul att följa er om ni ger er iväg igen.

   Radera
 9. Har precis läst din bok "var är den riktiga kaptenen", bra och underhållande läsning!
  Kul att du fortfarande seglar trots familj, hoppas ni tar er ut på fler långseglingar tillsammans!

  SvaraRadera