tisdag 10 december 2013

Lågtryckets sista show

Som ni vet har vi haft ett lågtryck sydväst om oss som stört ett tag. Först hindrade det oss från att segla söderut till Kanarieöarna och nu när vi ligger här på La Palma verkar det vilja visa oss en sista gång att det finns till innan det sätter fart mot Nordeuropa (där lågtrycken hör hemma). De spanska myndigheterna har utfärdat den högsta vädervarningen (röd) och alla vägarna här på La Palma är avstängda. Det enorma kryssningsfartyget som ligger i hamnen bredvid oss skulle egentligen gått mot Madeira men vågar inte lämna kaj. De La Palmiasnska båtägarna som har sina båtar här i marinan springer runt med alla tampar de kan hitta. Alla marineros (de anställda i hamnen) går rundor och kontrollerar båtar. Maria och jag vet inte riktigt vad vi skall tro så vi tog det säkra före det osäkra och skapade ett ganska imponerande spindelnät av tampar mellan oss och vår pontonbrygga. Jag tror vi har 12 tampar i land nu men det ändras hela tiden då det pågår en tampkapprustning mellan oss och vår trevliga kanadensiska grannbåt. Den ohotade ledaren i hamnen är dock en tysk katamaran som redan igår kväll var uppe i 21 tampar. Tyskar alltså.

Intressant att se är att vissa båtar kastas runt som vantar av den meterhöga dyningen som drar in i hamnen medan andra ligger relativt stilla. Det verkar som att motorbåtar och katamaraner har det värst följt av moderna tyska/franska familjeseglare med fenköl. Vi och kanadensarna (en HR) ligger förhållandevis stilla.

Väderrapporterna säger att vinden skall vara som värst runt midnatt för att sedan avta och vrida under tidig morgon. Just nu är det knappt kuling ute, dock spöregn. Det skall komma 120 mm de närmsta timmarna. Det gör att vi håller oss inne i vår guppande båt. Vi har lagat och ätit paella med smaskig saffran och nu väntar vi på att Frölundamatchen sätter igång på SR:s webbradio. Maria kan knappt bärga sig.

En sista kommentar: den som är dumsnål (som vi) och köper sina ryckdämpare på Biltema, gör fel. De ser ut som på bilden nedan efter några timmar i kuling.5 kommentarer:

 1. Hm... Låter otrevligt! Glöm nu inte att uppdatera oss så vi vet hur det går för er o Fria.
  Vi har också provat Biltemas ryckdämpare, samma tråkiga resultat. / Gustavs mormor

  Vad fint ert däck ser ut, eller har ni photoshoppat ;) hälsar Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däcket är mycket finare ja, men relingen och grabbräckena har vi inte hunnit skrubba än. Kanske ni vill hjälpa till när ni kommer?

   Radera
 2. Skriv gärna några rader på bloggen om läget hos er när ovädret dragit vidare. Hoppas ni får någon slags sömn inatt. Tänker på er och "spindelväven". Har ni använt alla tillgängliga tampar?
  /Kram fr Chr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra natten var sömnen sådär, förhoppningsvis är vi tröttare nu så att det går bättre. Jodå vi har använt alla tampar och även köpt en ny. Det går bra för båtaffären här. /Kram från Maria

   Radera