lördag 29 mars 2014

Seglare igen!

Nu har vi provkört motorn och allt verkar fungera som det skall! Den har ju hoppat runt lite som den känt för i motorrummet och det är ju inte riktigt bra när den har en propelleraxel att samarbeta med. Först bytte vi de två aktre gummitassarna som motorn sitter fast i och trodde att det skulle fixa biffen. De har en rekommenderad livstid på 10 år - våra hade överlevt 24 år. Vi bytte dem och var nöjda, ställde in motorn i rätt läge och startade. Missljudet var kvar och plötsligt hade motorn flyttat på sig igen. Jaha, då var det de främre som var kassa. Vi bytte dem också. Samma sak, inget stämde. Mitt i hopplösheten började jag rycka ordentligt i motorn, någon slags felsökningsfrustration, och såg att den ena metallplattan som sitter skruvad ner i skrovet där fram på styrbordssidan liksom böjde sig lite. Jag är ju visserligen ett fysiskt fenomen men till och med min hybris visste att så stark är jag inte, jag vickar inte på en normal 10 mm gängtapp. Det visade sig att gängtappen lossat från själva fästplattan, motorn stod liksom bara på en pinne i ena hörnet, fri att flytta runt som den behagade. Volvoaffären ligger hundra meter från båten så det var bara att springa dit (igen) och skaffa en ny fästplatta. Vi börjar få lite rutin på det där med att lossa och lyfta motorn så på någon timme satt den nya plattan där, motorn var linjerad med propelleraxeln och provkörningen avklarad. Härliga tider. Vi har skämtat att vi borde lämnat masten hemma då vi ändå går för motor så mycket men det var tur att vi inte gjort det. Den är nämligen utmärkt att ha som kran när man skall lyfta sin motor...


Idag har vi gjort oss redo för avfärd, sjöstuvat, storhandlat och sagt hejdå till vännerna i hamnen. Från början skulle vi bara stannat här någon vecka men det blev till slut nästan två månader, det längsta stoppet på hela resan. Det är lätt att bli kvar i Las Palmas, många har legat här i flera år. Medan Maria packade ner två månaders uppackning var Gustav och jag uppe i parken och gungade och tittade på fiskarna för sista gången. Nu ligger vi på tankbryggan, redo att ge oss av så fort det bli ljust i morgon. Vi bestämde oss för att ta dagsetapper upp längs Fuerteventuras och Lanzarotes östkuster istället för att segla ett dygn direkt upp till Graciosa. Vinden skall vara sydvästlig ett par dagar så vi hoppas på lite fin segling i sjölä norrut. Det skall bli skönt att bli seglare igen istället för båtboende men vi kommer nog också sakna det bekymmerslösa och lugna livet här i hamnen.

2 kommentarer:

 1. Hej då bästa goaste Gustav!

  SvaraRadera
 2. Hello from Red Shoes,
  The happy grandparents are back at home in Vancouver to welcome our newest granddaughter, born March 25 weighing 3544 grams, and arriving only one hour after her mother went to the hospital! No name yet although Brian is trying to convince the parents that “Tekla” would be suitable for her J
  Where are you now? I hope you have had good weather in the Canaries – at least better than in Sweden! We have framed the watercolour painting of Red Shoes that you made for us and have it on the wall in a place of honour at the entrance to our house so that everyone can admire it when they visit. Each time we see it we are reminded of Fria and her talented crew.
  In a few weeks we will return to Red Shoes in St Lucia to continue the Caribbean cruise towards Grenada for layup in the hurricane season.
  Let us know how you are getting on!
  Best wishes for fair winds and calm seas,
  Barbara and Brian (email: andyrob1953@yahoo.com)

  SvaraRadera