lördag 29 maj 2021

Godkänd och redo för havet

Efter många vändor till båtaffärer och mycket klättrande upp och ner från motorrummet är nu allt klart med motorinstallationen. 

Genomföringen är bytt till en större i komposit. När vi bytte förra gången tog vi en konventionell men nu har de i komposit funnits i så många år att det känns som ett säkert alternativ. Den tidigare genomföringen hade en sil, den här har det inte. Vi har diskuterat fram och tillbaka huruvida vi ska sätta på en sil. Fördelen utan är att man kan koppla loss slangen vid sjövattenfiltret och trycka igenom något för att avlägsna eventuella plastpåsar, med en sil är det svårare. Men silen gör förmodligen att det fastnar något mer sällan. Nu är det dags för sjösättning och vi har inte hunnit sätta någon sil så vi testar utan den här säsongen. 

Elbrytarna är nya och jag har satt in ett skiljerelä som gör att bankerna kopplas ihop när det kommer laddning på någon av dem. En liknande lösning som vi installerade på Cantare inför hennes långsegling. Vi behövde också köpa grövre kablar till nya motorn. De gamla var underdimensionerade. 

Den nya motorn roterar inte på samma håll som vår gamla. In i det sista hoppades vi att det skulle gå att byta riktning på backslaget. Men det gick inte så vi fick köpa en ny. Vilket kanske ändå hade behövs då propellergubben räknade ut att vi behövde en större till den här motorn som har en annan utväxling. 

Vi har också passat på att installera en repskärare på propelleraxeln. Det kommer kännas skönt nästa gång vi kör motor utanför Portugal. Där är så många fiskenät som är svåra att upptäcka i god tid att man alltid är lite beredd på att fastna i ett. 

Kullaviks båtvarv kom förbi och kontrollerade installationen och vi startade motorn för första gången. Den var lättstartad och vi fick godkänt med kommentaren ”det ser proffsigt ut”.

Verktygen är undanstuvade och dynorna i. Mysigt, tycker barnen. Dags att sjösätta idag. Lite nervöst med ny genomföring och en massa nya slangar och slangklämmor. Sitter de tillräckligt hårt?  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar